Kranten artikelen

Op deze pagina kunt u kranten artikelen lezen uit de media in Zeeland, die over de molen zijn geschreven.

PCZ – 8 februari 2023.

Mooie dag voor ieder met hart voor oude molen Biervliet: ‘Er kan altijd spontaan iets breken’

Een grote glimlach woensdagochtend bij de dorpsbewoners die zich inzetten voor het opknappen van De Harmonie in Biervliet. Het bovenwiel en de wieken as kwamen naar beneden voor een opknapbeurt. Het officiële startschot van de restauratie van het geliefde rijksmonument.

MARIO WISSE

De wiekenas en bovenwiel van De Harmonie worden woensdagochtend klaargemaakt voor transport naar beneden. © Gianni Agosti

Waar blijft de wethouder?

,,Waar blijft de wethouder nou?” Marion Lippens, een van de vier drijvende krachten achter Stichting Behoud Molen De Harmonie Biervliet, windt zich een beetje op. Jarenlang knokte ze om het geld voor het opknappen van het rijksmonument uit 1842 bij elkaar te krijgen. Dat lukte, onder meer dankzij zes ton van de provincie. Maar de champagneglazen konden weer terug in de kast toen de bouwprijzen stegen. Vandaag beginnen ze dan toch maar. Want om de subsidie van de provincie niet te verspelen, moet de molen voor 2024 zijn gerestaureerd. En aannemers hebben dezer dagen natuurlijk ook bepaald geen lege agenda’s.

Actie op De Harmonie in Biervliet woensdagochtend. Op de achtergrond de Nederlands Hervormde Kerk. © Gianni Agosti

Om tien over acht komt de wethouder, Frank van Hulle, aanlopen. Hij verontschuldigt zich. Het gezelschap politici, aannemers, architecten en vrijwilligers is compleet. Gedeputeerde Anita Pijpelink speecht. Ze prijst Lippens en haar collega’s voor hun initiatief en inzet. ,,Mooi voorbeeld van inwoners die zeggen: hier moet iets aan gedaan worden. Hopelijk krijgt de molen weer de functie die hij ooit had. Ik heb begrepen dat dat ook gebeurt, trouwens. Dat er na de restauratie molenaars mee aan de slag gaan.”

School begint

Voor zijn huis, dat naast de molen staat, slaat Sjaak Lijbaart het tafereel gade. Samen met zijn vrouw, zoon, schoondochter en zijn jongste kleinzoon. Sjaak is de zoon van molenaar Piet Lijbaart, die in 2009 de deur van De Harmonie definitief achter zich dichttrok. Sjaak ging de jaren daarna geregeld de molen in om hem te laten draaien, want niet draaien is slecht voor een molen. ,,Hoog tijd dat-ie gerestaureerd wordt. Het is een mooie dag vandaag”, zegt hij. Dan komt zijn kleinzoon tussenbeide. En terecht. Het jongetje gaat naar school en wil gedag zeggen tegen zijn opa.

“Het ziet er uit alsof de molenaar gisteren is weggelopen.” aldus Marion Lippens, Stichting Behoud Molen De Harmonie Biervliet

‘Melige’ jas is ziel van de molen’

,,Wil je ‘m nog even van binnen zien?”, vraagt Marion Lippens. ,,Het ziet er uit alsof de molenaar gisteren is weggelopen.” Die opmerking blijkt niet overdreven. Overal liggen nog meelscheppen en scherphamers. Maar het mooiste is wel dat de oude molenaarsjas van Piet Lijbaart er nog hangt. Wit uitgeslagen van het meel. ,,Die willen we heel graag behouden. Het is onderdeel van de ziel van de molen. Conservatoren gaan ernaar kijken. Die gaan iets doen in een kast met luchtvochtigheid, geloof ik. Maar dat is onderdeel van fase 2 of 3, hoor. Eerst maar eens fase 1.”

Woensdagochtend rond de klok van acht op molen De Harmonie in Biervliet. De wiekenas en het bovenwiel liggen klaar voor transport naar beneden. © PZC

Terug naar de kraanmachinist, die uit zijn cabine is gekomen. Hij wacht op het sein dat ook het bovenwiel, dat nog bovenop de molen ligt, naar beneden kan. ,,Er kan altijd spontaan iets breken, want het is natuurlijk ouwe troep”, zegt hij glimlachend over de te hijsen onderdelen van het rijksmonument. ,,Het is mijn taak om te zorgen dat het veilig gebeurt. Prachtige klus, hoor.”

Voor iedereen die weinig van molens weet: de wieken zetten de wiekenas in beweging en via het bovenwiel wordt de beweging op de koningsspil, die precies in het middelpunt van de molen zit, overgebracht.

Toekomstmuziek voor De Harmonie. Eerst moet er gerestaureerd worden.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

PCZ – 20 december 2022.

Vervallen oliemolen wordt gered. In januari gaat de kap eraf.

Het gaat lukken. Er is genoeg geld opgehaald om molen De Harmonie in Biervliet op te knappen. De Stichting Behoud Molen De Harmonie Biervliet kan haar geluk niet op.

Biervliet

Een paar weken geleden slaakte de stichting een noodkreet. Er zat wel al een miljoen euro in de pot om de oliemolen van de ondergang te redden, maar door de oplopende prijzen kwamen de molen redders opeens toch nog een ton tekort. In de zomer kwam er zes ton aan rijkssubsidie richting Biervliet en ook het bedrijfsleven en de ondernemers deden een duit in het zakje. Maar toch bleek het nog niet genoeg om het rijksmonument uit 1842 op te knappen.

De druk werd steeds groter, omdat aan de toegekende subsidie een voorwaarde zit: de molen moet uiterlijk in 2024 zijn gerestaureerd. En vind maar eens aannemers die bijvoorbeeld eind volgend jaar alles uit hun handen laten vallen voor een oliemolen in Biervliet. Nee, de stichting moest nú handelen.

Een laatste actie leverde afgelopen weken weer 15.000 euro op. “Bijzonder is dat er heel veel donaties van buiten Biervliet zijn gedaan. We kregen zelfs geld uit Duitsland”, vertelt stichtingsvoorzitter Marion Lippens.

Vijftienduizend euro is nog lang niet genoeg, maar een toezegging van de gemeente Terneuzen geeft Lippens genoeg vertrouwen om een aannemer aan het werk te zetten. “De gemeente gaf aan dat we gewoon moeten beginnen. Zij gaat met de provincie in overleg over het resterende bedrag. Dat betekent dat het nu écht gaat gebeuren. In januari gaat de kap van de molen en wordt hij helemaal in de steigers gezet.”

Als het resterende bedrag onverhoopt niet wordt binnengehaald, zal er vooral moeten worden beknibbeld op de restauratie van de binnenkant van de molen. Maar zover is het nog niet. Ook de komende tijd blijft de stichting geld inzamelen. “Uiteindelijk willen we van de molen een historisch educatief centrum maken. Voor de inrichting van het centrum is ook zeker nog drie ton nodig”, zegt Lippens.

Dat is voor iets latere zorg. Voor nu is Lippens vooral erg trots dat het is gelukt om een miljoen euro voor de molen binnen te harken. “En dat in een tijd van crisis.”

Stukken

De Harmonie was altijd eigendom van de familie Lijbaart. Piet Lijbaart stopte in 2009. Drie jaar later overleed hij. Tot 2017 liet zijn zoon Sjaak de molen nog regelmatig draaien. Maar sinds vijf jaar mag het om veiligheidsredenen niet meer. Regelmatig braken er stukken van de molen, die in tuinen van buren belandden. Ingrijpen was te kostbaar voor de familie. Daarom richtten dorpsgenoten Marion Lippens, Theo Buysse en Ronald Lippens een stichting op.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Omroep Zeeland – 20 december

Restauratie molen Biervliet gaat door: Terneuzen staat garant.

Gejuich klinkt op in Biervliet. De restauratie van de molen in het dorp kan beginnen. Niet dat het benodigde bedrag nu volledig binnen is, maar de gemeente Terneuzen wil garant staan voor de ontbrekende 80.000 euro. In januari gaat de kap eraf.


De molen in Biervliet© Lennart van der Torren, architect:

“Voordat mensen nu de conclusie trekken: we zijn er, we hoeven niks meer te schenken. Nee, dat niet. Maar we mogen wel starten! De gemeente Terneuzen heeft gezegd: gaan jullie alvast aan de slag, dan gaan wij dit samen met de provincie Zeeland oplossen”, vertelt een opgeluchte Marion Lippens van de stichting Behoud Molen de Harmonie.

Daarom blijven de sponsoracties binnen en buiten Biervliet doorlopen om het bedrag bijeen te brengen. Volgende week start ook de collecte in het dorp. Maar de dreiging dat de restauratie niet kan doorgaan, is met deze garantstelling van de baan, bevestigt Lippens. Die garantstelling houdt in dat de overheden bijspringen, als de inzamelactie ‘onverhoopt in het honderd loopt’.

Harde deadline

Twee weken geleden slaakte de molenstichting een noodkreet omdat ze – door allerlei prijsstijgingen – nog een ton tekort kwam. Voor de provinciale subsidie van zes ton euro die beschikbaar is gesteld voor de restauratie van de bijzondere, maar vervallen olie-, pel- en korenmolen geldt een harde deadline. De restauratie moet vóór 2024 klaar zijn. De noodkreet had effect: de afgelopen weken kwamen particulieren en bedrijven nog eens met 15.000 euro over de brug.

In totaal is 1,2 miljoen euro nodig, en dan is het inrichten van de binnenkant van de molen nog niet meegerekend. Idee is om hier een educatief centrum in te maken met uitleg over de geschiedenis van de molen, en de andere 3 die in Biervliet hebben gestaan. “Maar dat is voor later”, zegt Marion Lippens.

Gigantische kraan op de Molenberg

Molenmakerij Grinwis uit Stellendam takelt in januari de kap eraf. Daarvoor wordt een gigantische kraan de Molenberg – de terp midden in het dorp – op gereden. De kap gaat naar de werkplaats om daar ter plekke te herstellen, samen met het houtwerk van het kruis en de wieken.

Daarna gaat de molen in de steigers, zodat aannemersbedrijf Leenhouts de stenen kan gaan restaureren. Wanneer dat start, is nog niet bekend.

 _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

PZC – 8 december 2022

Erop of eronder voor molen. Stichting Behoud Molen De Harmonie Biervliet slaakt noodkreet.

Marion Lippens bij de molen in Biervliet. Eén dezer dagen wordt er een knoop doorgehakt over de restauratie. Frank Peters.

Het is erop of eronder voor molen De Harmonie in Biervliet. Er zit al een miljoen euro in de pot om de oliemolen op te knappen, maar dat is in dure tijden als deze nóg niet genoeg.

RAYMOND DE FREL

Biervliet

Dat is op zijn zachtst gezegd een zware tegenvaller voor de Stichting Behoud Molen De Harmonie Biervliet. Hoe anders was het afgelopen zomer. Voorzitter Marion Lippens van de Stichting kon haar geluk niet op, toen er zes ton rijkssubsidie werd toegekend. Ze was ervan overtuigd dat het nu moest gaan lukken. Met behulp van fondsen, het bedrijfsleven en de inwoners van Biervliet zou het goed komen. Daar leek het ook lang op; er stroomde ongeveer een miljoen euro in de pot om het rijksmonument op te knappen. Maar alles wordt maar duurder.

En dat geldt ook voor het opknappen van een molen. “We hadden de financiering eigenlijk rond, maar door de oplopende prijzen pakt het nu twee ton duurder uit. We komen daarom nu toch nog een ton tekort. Dat baart ons nu veel zorgen, want we moeten één dezer dagen echt een knoop gaan doorhakken”, zegt Lippens.

Er zit namelijk druk op de ketel. Aan de toegekende rijkssubsidie (die na een nacalculatie nog 82.000 euro hoger werd) kleeft namelijk de voorwaarde dat de uit 1842 daterende molen uiterlijk in 2024 is gerestaureerd. Lippens: “Dus moeten de opdrachten aan de aannemers binnenkort de deur uit. En denk ook eens aan de lange levertijden op materialen. Eigenlijk was 1 december de datum die we met potlood als deadline hadden genoteerd, maar we kunnen het nog een heel klein beetje rekken.”

 Geen klap

Een ‘heel klein beetje’ is volgens Lippens ook écht maar een ‘heel klein beetje’. “Eén dezer dagen moeten we de knoop doorhakken. Het zou doodzonde zijn als het niet lukt. Biervliet heeft een miljoen euro in handen, maar die dreigt nu in het niets te verdwijnen. Het is ontzettend frustrerend dat we er na vier jaar werken nog steeds geen klap op kunnen geven”, zegt Lippens.

Ze slaakt met alle andere vrijwilligers van de stichting dus een noodkreet. Een nieuwe huis-aan-huisactie in het dorp moet een beetje helpen, maar Lippens weet ook wel dat hier geen ton mee wordt binnen geharkt. Ze vestigt haar hoop daarom op bedrijven in en rond Biervliet. “Ik hoop echt dat zij een tandje bij zetten en de noodzaak willen inzien.”

De Harmonie was eigendom van de familie Lijbaart. Piet Lijbaart stopte in 2009. Drie jaar later overleed hij. Tot 2017 liet zijn zoon Sjaak de molen nog wel regelmatig draaien. Dat deed hij uit liefde en omdat stilstand voor een molen per definitie achteruitgang betekent. Maar sinds vijf jaar mag de molen uit veiligheidsoverweging niet meer draaien. Er braken weleens stukken van de molen, die in tuinen van buren belandden.

De familie Lijbaart kon een grondige restauratie niet ophoesten. Daarom richtten dorpsgenoten Marion Lippens, Theo Buysse en Ronald Lippens een stichting op. De molen is alleen al uniek omdat hij als oliemolen, pelmolen en graanmolen is gebruikt. Ook het feit dat hij op een terpje staat maakt hem extra bijzonder. De Harmonie is nog volledig authentiek.

De Stichting Behoud Molen De Harmonie Biervliet wil er nog een keer de schouders onder zetten om de molen van top tot teen op te laten knappen. En als dat niet lukt, rest de molen dan niets anders dan verder afbrokkelen? Lippens: “Nee, we hebben een plan B. Maar dat is een wel heel uitgeklede versie. Dan ziet de molen er aan de buitenkant netjes uit, maar van binnen kunnen we dan niets doen. Het noodzakelijke houtwerk wordt dan niet gedaan.”

 _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Omroep Zeeland – 7 december 2022

Goedemorgen! Een ton voor een molen, ……

Goedemorgen! Het is woensdag 7 december en dit is te lezen in het Zeeuwse nieuws. In Biervliet is er nog een ton nodig voor de restauratie van de dorpsmolen.

Molen “De Harmonie” in Biervliet uit 1842© André Vermeulen.

In het dorpshuis in Biervliet zijn inwoners bijgepraat over de restauratie van ‘hun’ molen De Harmonie. De bijna 200 jaar oude molen is dringend aan restauratie toe. Daarvoor is 1,2 miljoen euro nodig. Maar dat geld is er nog niet helemaal. Inwoners die vanavond aanwezig waren kwamen vooral luisteren naar de plannen en kijken naar de bouwtekeningen.

 _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Omroep Zeeland – 6 december 2022

Venijn zit hem in de staart: nog een ton nodig om bijzondere molen in Biervliet te restaureren

Wanneer de restauratie van de bijzondere molen De Harmonie in Biervliet kan beginnen is nog de vraag. Want de stichting achter de restauratie mist nog een ton op het totaalbedrag van 1,2 miljoen euro. “We moeten er met z’n allen nog even de schouders onder zetten”, zegt voorzitter Marion Lippens tijdens een informatieavond waar inwoners van het dorp worden bijgepraat over de nodige werkzaamheden aan de ruim 180 jaar oude molen.

De molen bij Biervliet toen de wieken er nog aan zaten© André Vermeulen

Molen De Harmonie in Biervliet is gebouwd in 1842. Het is een bijzondere molen, omdat hij als oliemolen, pelmolen en graanmolen gebruikt kon worden. Ook is de molen nog grotendeels in originele staat. “Maar ook de constructie van de molen is bijzonder, net als de plek waar hij staat. Op een klein terpje in Biervliet”, vertelt architect en molenaar Lennart van der Torren die de restauratie begeleid.

De molen was altijd eigendom van de familie Lijbaart. Maar een aantal jaar geleden is de molen overgedragen aan de stichting Behoud Molen de Harmonie Biervliet, omdat de familie als particulier geen subsidie aan kon vragen voor de restauratie. De molen verkeert al jaren in slechte staat. Twee jaar geleden werden uit voorzorg al het kruis en de wieken verwijderd, omdat er regelmatig stukken afbraken en in de tuin bij de buren terechtkwamen.

Nieuwsgierig naar werkzaamheden

Naar de informatiebijeenkomst in het dorpshuis kwamen voornamelijk mensen uit het dorp. Ze zijn nieuwsgierig wat er staat te gebeuren en wat ze zullen merken van de werkzaamheden. Zoals Paco en Mirjam Rutte die schuin tegenover de molen wonen. “Ik vind dat we vanavond goed voorgelicht zijn. Financieel, maar ook wat er gaat gebeuren. We hebben op alles antwoord gehad. We zijn gerustgesteld en goed geïnformeerd”, vertellen ze.

Eén van de weinige bezoekers van buiten Biervliet is Bram Le Grand uit Terneuzen. Tijdens de bijeenkomst laat hij weten geld over te maken voor de restauratie. “Mijn vrouw is zo’n beetje onder de molen geboren. We hebben erover gelezen en ze zei toen tegen mij dat we er aan moesten helpen bijdragen. Prachtig project”, legt hij uit.

De molen in Biervliet nadat het kruis en de wieken zijn verwijderd © Lennart van der Torren

Wanneer de molen een grote opknapbeurt krijgt, blijft nog even de vraag. “Zo lang we het volledige bedrag nog niet binnen hebben, gaan we daar nog geen klap op geven”, zegt Marion Lippens van de stichting. “Ook wij hebben last van prijsstijgingen. We hadden het eigenlijk al rond, maar moeten nu toch weer op zoek naar geld. We gaan ons uiterste best doen om het zo snel mogelijk binnen te halen met een actie in het dorp, via bedrijven en fondsen. Als het niet lukt zullen we de plannen aan moeten passen”, zegt ze.

De kosten voor de restauratie lopen op tot 1,2 miljoen euro. Ongeveer de helft wordt gesubsidieerd door de provincie. En ook de gemeente Terneuzen heeft anderhalve ton bijgedragen.

Meeste geld gaat in stenen zitten

“Het is een hoop geld”, zegt architect Van der Torren. Bij andere restauraties van molens zien we deze bedragen bijna niet. Het meeste geld zal verdwijnen in de romp van de molen. “De gemetselde toren zeg maar. Daar zitten ontzettend veel slechte stenen in en verkeerde voegen in. Om dat constructief in orde te krijgen moet je wel diep de muren in.

Ondertussen lopen er gesprekken met aannemers om deze gespecialiseerde klus te klaren. “Die staan te popelen. Net als ik natuurlijk. Een project als dit zie je niet vaak voorbij komen. We brengen de molen terug naar de staat zoals hij was in 1960. Als het even meezit dan zouden we in de eerste helft van komend jaar aan de slag kunnen. In totaal zijn we zeker veertig weken bezig met alle werkzaamheden”, legt architect Van der Torren uit.

 _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Advertentie Blad ZVL – 15 november 2022
 

Marion Lippens-de Reu en Jaap van Wijck bij de aciebanner die werd onthuld op de Geuzenfeesten. Foto: Peter Verdurmen

Behoud molen Biervliet: spanning stijgt!

De tijd begint te dringen. Nog twee weken en dan moet de molenstichting een beslissing nemen: nu restaureren of uitstellen tot later met het risico dat uitstel afstel wordt. Op 1 december willen de aannemers van het bestuur weten of er groen licht kan worden gegeven voor de restauratie van de molen in Biervliet.

BIERVLIET – De uit 1842 daterende molen, een rijksmonument, is sterk in verval. Om veiligheidsredenen zijn de wieken verwijderd. Tot voor enkele jaren was de molen in particulier bezit. De familie had geen middelen om de molen te restaureren.
De stichting Behoud Molen Harmonie Biervliet, begin vorig jaar opgericht, zet de komende weken alles op alles om voldoende middelen bijeen te krijgen om de restauratie, waarmee een totaalbedrag van 1,2 miljoen is gemoeid, te kunnen bekostigen.

Grote plannen

Er zijn grote plannen. Marion Lippens-de Reu, voorzitter: “De molen wordt een plek waar het verhaal van Biervliet verteld wordt, het verhaal van de vier molens en de verbinding met de landbouw. De karakteristieke sfeer van toen blijft behouden. De jas van de vroegere molenaar, Piet Lijbaart, blijft hangen. Straks kun je in de molen ook trouwen! Met de kerk en het dorpshuis willen we werken aan een passend cultuuraanbod wat Biervliet terug op de kaart zet. Denk aan tentoonstellingen en optredens, maar ook workshops en kunst- curiosa marktjes bijvoorbeeld.”
Medebestuurslid Jaap van Wijck (de andere bestuursleden zijn Ronald Lippens en Theo Buijsse) benadrukt dat de bouwkundige restauratie van de molen de eerste prioriteit is. De toezegging van de Provincie om 599.343 euro bij te dragen in de restauratiekosten is een geweldige opsteker.

Gemeente fondsen

De gemeente Terneuzen stelde 60.000 euro beschikbaar. Verder klopte de molenstichting aan bij een aantal fondsen, zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Hendrik Muller Fonds, TBI Fundatie, Dioraphte en het Dinamo Fonds. Ook Breskens Winkelhart steunt het initiatief. De fondsenteller staat inmiddels op 115.000 euro.

Bedrijven en inwoners

“Daarmee is de begroting nog niet rond”, zegt Marion Lippens. “Financiële steun van lokale bedrijven en de bevolking is onontbeerlijk om de plannen te doen slagen.” Voor bedrijven uit Biervliet en daarbuiten zijn sponsorpakketten ontwikkeld. Jaap van Wijck: “Omdat de deadline nadert zetten w in op financiële bijdragen.” De campagne ‘Laat de molen weer draaien, draag uw steentje bij’ is gericht op de inwoners. Met deze actie hoopt het stichtingsbestuur minimaal duizend stenen gesponsord te krijgen van de bewoners van Biervliet en omstreken. Eind oktober stond e teller op bijna 6000 euro.
Jaap van Wijck: “Het haat om toezeggingen. Pas als alles rond is vragen we de bedrijven en bewoners om geld te storten.” Op www.molen-biervliet.nl vindt u aanvullende info.

 _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

PZC – 8 september 2022

De Harmonie in Biervliet

Marion Lippens-de Reu van de Stichting Behoud Molen de Harmonie Biervliet. Foto Frank Peters.

ERNST JAN ROZENDAAL

Als het meezit, heeft molen De Harmonie in Biervliet volgend jaar weer wieken, die ook nog kunnen draaien. Daar is 1 miljoen euro voor nodig, maar meer dan de helft is al binnen. De provincie kende enkele maanden geleden bijna zes ton toe voor de restauratie van het rijksmonument. Fondsen, bedrijfsleven en inwoners van Biervliet moeten de rest bijleggen. De Harmonie is in 1842 gesticht als oliemolen en ruim veertig jaar later omgebouwd tot korenmolen. Sinds 2017 mag hij om veiligheidsredenen niet meer draaien. Regelmatig braken er stukken van de molen af, die in tuinen van buren belandden. De Harmonie is zaterdag opgenomen in een wandeling langs monumenten, en geopend van 10.00-17.00 uur.

 _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

19 juli 2022

Erop of eronder voor molen

Stichting Behoud Molen De Harmonie Biervliet slaakt noodkreet

Marion Lippens bij de molen in Biervliet. Eén dezer dagen wordt er een knoop doorgehakt over de restauratie. Foto Frank Peters.

Het is erop of eronder voor molen De Harmonie in Biervliet. Er zit al een miljoen euro in de pot om de oliemolen op te knappen, maar dat is in dure tijden als deze nóg niet genoeg.

RAYMOND DE FREL

Biervliet

Dat is op zijn zachtst gezegd een zware tegenvaller voor de Stichting Behoud Molen De Harmonie Biervliet. Hoe anders was het afgelopen zomer. Voorzitter Marion Lippens van de Stichting kon haar geluk niet op, toen er zes ton rijkssubsidie werd toegekend. Ze was ervan overtuigd dat het nu moest gaan lukken. Met behulp van fondsen, het bedrijfsleven en de inwoners van Biervliet zou het goed komen. Daar leek het ook lang op; er stroomde ongeveer een miljoen euro in de pot om het rijksmonument op te knappen. Maar alles wordt maar duurder.

En dat geldt ook voor het opknappen van een molen. “We hadden de financiering eigenlijk rond, maar door de oplopende prijzen pakt het nu twee ton duurder uit. We komen daarom nu toch nog een ton tekort. Dat baart ons nu veel zorgen, want we moeten één dezer dagen echt een knoop gaan doorhakken”, zegt Lippens.

Er zit namelijk druk op de ketel. Aan de toegekende rijkssubsidie (die na een nacalculatie nog 82.000 euro hoger werd) kleeft namelijk de voorwaarde dat de uit 1842 daterende molen uiterlijk in 2024 is gerestaureerd. Lippens: “Dus moeten de opdrachten aan de aannemers binnenkort de deur uit. En denk ook eens aan de lange levertijden op materialen. Eigenlijk was 1 december de datum die we met potlood als deadline hadden genoteerd, maar we kunnen het nog een heel klein beetje rekken.”

Geen klap

Een ‘heel klein beetje’ is volgens Lippens ook écht maar een ‘heel klein beetje’. “Eén dezer dagen moeten we de knoop doorhakken. Het zou doodzonde zijn als het niet lukt. Biervliet heeft een miljoen euro in handen, maar die dreigt nu in het niets te verdwijnen. Het is ontzettend frustrerend dat we er na vier jaar werken nog steeds geen klap op kunnen geven”, zegt Lippens.

Ze slaakt met alle andere vrijwilligers van de stichting dus een noodkreet. Een nieuwe huis-aan-huisactie in het dorp moet een beetje helpen, maar Lippens weet ook wel dat hier geen ton mee wordt binnen geharkt. Ze vestigt haar hoop daarom op bedrijven in en rond Biervliet. “Ik hoop echt dat zij een tandje bij zetten en de noodzaak willen inzien.”

De Harmonie was eigendom van de familie Lijbaart. Piet Lijbaart stopte in 2009. Drie jaar later overleed hij. Tot 2017 liet zijn zoon Sjaak de molen nog wel regelmatig draaien. Dat deed hij uit liefde en omdat stilstand voor een molen per definitie achteruitgang betekent. Maar sinds vijf jaar mag de molen uit veiligheidsoverweging niet meer draaien. Er braken weleens stukken van de molen, die in tuinen van buren belandden.

De familie Lijbaart kon een grondige restauratie niet ophoesten. Daarom richtten dorpsgenoten Marion Lippens, Theo Buysse en Ronald Lippens een stichting op. De molen is alleen al uniek omdat hij als oliemolen, pelmolen en graanmolen is gebruikt. Ook het feit dat hij op een terpje staat maakt hem extra bijzonder. De Harmonie is nog volledig authentiek.

De Stichting Behoud Molen De Harmonie Biervliet wil er nog een keer de schouders onder zetten om de molen van top tot teen op te laten knappen. En als dat niet lukt, rest de molen dan niets anders dan verder afbrokkelen? Lippens: “Nee, we hebben een plan B. Maar dat is een wel heel uitgeklede versie. Dan ziet de molen er aan de buitenkant netjes uit, maar van binnen kunnen we dan niets doen. Het noodzakelijke houtwerk wordt dan niet gedaan.”

 ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Advertentieblad ZVL – 16 juli 2022
 

Met een bijdrage van de provincie wordt molen De Harmonie in Biervliet opgeknapt. Foto: PROVINCIE ZEELAND

Molen wordt opgeknapt

BIERVLIET – Voor de restauratie van rijksmonumenten verstrekt de provincie Zeeland dit jaar bijna 1,9 miljoen euro. Dat geld gaat naar zeven restauratieprojecten. Hiermee wordt waardevol Zeeuws erfgoed behouden, ontwikkeld en toegankelijk gemaakt. Opvallend is dat drie molens subsidie ontvangen. Het gaat om De Harmonie in Biervliet, molen Nooitgedacht in ’s-Heer Arendskerke en de Zwaan in Kerkwerve.

Molen de Harmonie is een gecombineerde oliemolen-korenmolen. De molen is nog erg gaaf en heeft een uniek interieur. De molen is echter niet meer waterdicht. Het voeg- en metselwerk moet nodig gerestaureerd worden. Met de subsidie worden kap en metselwerk van weer in ere hersteld.

Ook elders

Daarnaast komt in Oostkapelle komt geld beschikbaar voor restauratie van het Sauer-orgel in de dorpskerk. In Stavenisse wordt het grafmonument van Tuyl van Serooskerke in de Hervormde Kerk opgeknapt. Dit monument, dat is opgebouwd uit twee soorten marmer, is aangetast vanwege zout. Ook de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes wordt verder opgeknapt: nu zijn het dak en het natuursteenwerk aan de koorzijde van de kerk aan de beurt. Tot slot wordt de toren van het voormalig stadhuis in Zierikzee opgeknapt. Deze toren is uniek in zijn soort en heeft een hoge cultuurhistorische waarde.

Zeeuwse monumenten

Helaas konden niet alle indieners een bijdrage tegemoet zien. Er is voor ruim 5 miljoen euro aan verzoeken ingediend – daarmee was de vraag fors hoger dan het beschikbare subsidieplafond. Monumenten zijn een belangrijk onderdeel van het Zeeuws erfgoed. De Provincie wil dit erfgoed niet alleen behouden, maar vindt het ook belangrijk dat monumenten toegankelijk zijn voor een breed publiek.

 _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

_______PZC – 13 juli 2022

Zeven monumenten krijgen subsidie

ROLF BOSBOOM

De provincie draagt bijna 1,9 miljoen euro bij aan de restauratie van zeven rijksmonumenten. Drie molens krijgen subsidie: de Harmonie in Biervliet, Nooitgedacht in ‘s-Heer Arendskerke en de Zwaan in Kerkwerve. Er is geld voor het Sauer-orgel in de dorpskerk in Oostkapelle. In Stavenisse wordt het grafmonument van Tuyl van Serooskerke gerestaureerd. De Grote of Maria Magdalenakerk in Goes wordt opgeknapt, evenals de toren van het oude stadhuis in Zierikzee.

 _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Omroep Zeeland – 2 juli 2022

Deze zeven rijksmonumenten krijgen dit jaar subsidie voor onderhoud

De provincie geeft dit jaar bijna 1,9 miljoen euro voor het opknappen van rijksmonumenten. Het gaat onder meer om drie molens: de Harmonie in Biervliet, molen Nooit Gedacht in ‘s-Heer Arendskerke en de Zwaan in Kerkwerve.

Molen “De Harmonie” in Biervliet uit 1842© André Vermeulen

Zowel de Harmonie in Biervliet en Nooit Gedacht in ‘s-Heer Arendskerke zijn niet meer waterdicht. Bij De Zwaan in Kerkwerve zal de helft van het riet en het staartwerk onderhanden worden genomen.

De andere monumenten die worden opgeknapt met hulp van de subsidie zijn het Sauer-orgel in de dorpskerk in Oostkapelle, het grafmonument in Stavenisse, de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes en de toren van het voormalige stadhuis in Zierikzee. Dit jaar werd voor ruim vijf miljoen euro subsidie aangevraagd.

Bij deze projecten gaat de provincie werkplekken en opleidingsplaatsen aanbieden aan leerlingen van praktische opleidingen die het restauratie vak in willen.

Verdeling van de subsidie:

  • De Harmonie in Biervliet: 599.343 euro.
  • Grote of Maria Magdalenakerk in Goes: 321.086 euro.
  • Het Sauer-orgel in Oostkapelle: 132.323 Euro.
  • Grafmonument van Tuyl van Serooskerke in Stavenisse: 415.043 euro.
  • Nooit Gedacht in ‘s-Geer Arendskerke: 112.796 euro.
  • De Zwaan in Kerkwerve: 172.404 euro.
  • Stadhuistoren in zierikzee: 112.342 euro.