Molendag 2022.

Zondag 15 mei is de molen in Biervliet open van 13:00 tot 15:30.

 

Flyer molendag:

Doe mee en laat de molen weer draaien!    

De korenmolen van Biervliet genaamd “de Harmonie” is in 1842 gebouwd als stellingmolen en had de functie van olie en pelmolen. In het jaar 1881 is de molen ingericht als korenmolen. Enkele jaren later is de stelling verwijderd en is er een belt aangebracht.

In 1985 is de molen gerestaureerd en heeft hij nog gemalen tot 1996. Tot 2017 heeft de molen zeer regelmatig gedraaid. De laatste molenaar, Piet Lijbaart heeft tot zijn overlijden in 2012 de molen draaiend gehouden.  Daarna heeft zoon Sjaak dit nog een tijd gedaan.

De conditie van het houtwerk van het kruis en de wieken zijn dermate slecht geworden dat er regelmatig stukken afbraken in de tuinen van de buren belandden. De familie Lijbaart had de molen in eigendom en geen middelen om de restauratie te financieren. Door dat de molen in particulier eigendom is, kunnen zij niet in aanmerking komen voor subsidie.

In november 2020 is de stichting Behoud Molen de harmonie Biervliet opgericht. In diezelfde maand zijn wieken en het kruis van de molen verwijderd om schade aan eigendommen van buren door afwaaiende houtdelen te voorkomen. De molen is toen per notariële akte  overgedragen aan de stichting.

Wil jij dat de molen weer gaat draaien?

De stichting heeft inmiddels diverse overheden benaderd voor subsidie en ondersteuning en heeft al diverse toezeggingen gekregen. Echter, de subsidie alleen is niet voldoende. 40% van de totale kosten van de restauratie zal bijeengebracht moeten worden door lokale bedrijven en particulieren.

Jouw bijdrage als inwoner van Biervliet of sympathisant is dus van groot belang.

Ben je een bedrijf en wil je weten wat de mogelijkheden voor sponsoring zijn? Neem contact op met molenharmoniebiervliet@gmail.com voor meer informatie.

Wil jij ook jouw steentje bijdragen? We hebben diverse mogelijkheden op onze website staan om een kleine of een grotere bijdrage te kunnen geven.

Wil jij de molen weer zien draaien? Doe mee!

Website: www.molen-biervliet.nl
Volg ons op facebook via de groep: Restauratie Molen de Harmonie Biervliet

Op de pagina van de Vereniging Hollandse molen kunt u van alles lezen over onze en andere molens. Voor kinderen is er een pagina met knutsels, kleurplaten en lekkere recepten. Tip-> maak ook eens je spreekbeurt over een Molen, info ook op de site

www.molens.nl.